Werkwijze

Ongewenst gedrag heeft soms een medische oorzaak. Voor we overgaan tot een gedragsconsult moet dat worden uitgesloten. In de meeste gevallen zal ik u dan ook adviseren om uw kat (in het geval van onzindelijkheid) zijn ontlasting of urine eerst door uw dierenarts te laten onderzoeken. Als het probleemgedrag van uw kat geen medische achtergrond heeft, is een gedragsconsult de volgende stap.

Vragenlijst

Als u mijn hulp inroept, maak ik met u een afspraak voor een gedragsconsult. Per e-mail of per post ontvangt u van mij een vragenlijst. Deze lijst stuurt u vóór het consult ingevuld aan mij terug. De vragenlijst geeft mij een goed inzicht in het gedrag van uw kat en hoe u en uw gezinsleden hier mee omgaan. In sommige situaties zal ik u vragen om een video-opname te maken van uw kat, waarin deze het probleemgedrag laat zien.

Informatie verzamelen

Een waardevolle informatiebron is het filmen van het probleemgedrag van uw kat ter verduidelijking van het probleem. Dit kan met een gewone videocamera, maar eventueel ook met uw mobiele telefoon. De lichaamshouding en de gezichtsuitdrukkingen van uw kat op het moment dat hij of zij het probleemgedrag laat zien, geven namelijk veel informatie over de kat. Ook is het zinvol om een dagboekje bij te houden met informatie over het probleem. Bijvoorbeeld hoe vaak, wanneer, waar en in welke situatie het probleem zich voordoet. Hiermee kan het gedrag van uw kat nog beter worden bekeken en geanalyseerd.

Het consult

Het consult vindt plaats bij u thuis. Het gedrag van uw kat kan ik immers het beste observeren als hij of zij in zijn of haar vertrouwde omgeving is. Tijdens dit gesprek kan ik ook dieper op het probleem ingaan. Een consult duurt circa anderhalf uur. In dit consult ga ik achterhalen wat de reden is dat uw kat het ongewenste gedrag vertoont.

Behandelplan

Op basis van mijn bevindingen bepaal ik de diagnose en maak ik een therapeutisch plan. De aard van de therapie hangt niet alleen af van de problemen, maar ook van het karakter van uw kat en de mogelijkheden die u als eigenaar heeft om de therapie in praktijk te brengen. Iedere eigenaar-kat combinatie is uniek en daarom is geen enkele therapie hetzelfde. Bij de gedragstherapie kijk ik dan ook zowel naar de kat zelf als naar de leefomstandigheden en de therapiemogelijkheden. Vervolgens stel ik een therapieadvies op maat op.

Aan de slag met het gedrag

Uiteindelijk bent u het zélf die de therapie toepast bij uw kat. Natuurlijk leg ik u uitgebreid uit wat de therapie inhoudt en hoe u deze kunt toepassen. U en uw behandelend dierenarts ontvangen na afloop van het consult een kort verslag van mij, zodat alle partijen op hetzelfde niveau kunnen evalueren. Hierna volgt een periode van nazorg.
In veel gevallen vindt de eigenaar na de gedragstherapie de relatie met zijn kat zelfs beter dan voor de gedragsproblemen.

 

Van alle katten is 95% een 'huis-tuin-en-keuken-kat' en 5% een raskat

Logo klein.jpg - 9.40 KB